Psssst… Kommer snart: Bitbureauet, ny internetpolitisk organisation

Psssst…

Vil blot tippe om at holde øje med en internetpolitisk organisation, der snart sætter i gang, ved navn Bitbureauet.

I det seneste år forløb en række begivenheder, vel nok først og fremmest de hændelser der fulgte Wikileaks’ Embassy Cables, der bragte internetpolitik ind i mainstreamen – dvs. at internet overhovedet kan blive objekt for politik (da Mubarak lukkede internet i Egypten, gav det atter anledning at diskutere amerikanske lovforslag om en “internet kill switch” og ligeså den så kaldte neutralitet i de europæiske internet). Men hvad der blev mainstream var i lige så høj grad erkendelsen af, at internettet er en økologi med sin egen type agens, hvilket fx Anonymous og Telecomix’ kaotiske aktiviteter vidner om.

Dette ord, internetpolitik, har alligevel ikke fået en helt etableret betydning. Pt. lader det mest af alt betegne virksomheders retningslinjer om hvorvidt medarbejdere må gå på Facebook. Men internet er mere end ansatte der fordriver meningsløs arbejdstid med cyberslacking. Så, det er en af de sager en aktør som Bitbureauet ville kunne beskæftige sig med: At politisere internet.

Googler man “internetpolitisk organisation” (eller andre variationer, fx “internetpolitisk tænketank”) kommer der pt. ingen søgeresultater op, foruden et relateret blogindlæg på commoniser tilbage i december. Initiativet har således været under opsejling et stykke tid i forskellige konstellationer, samtaler og mindre byggeprojekter, men med internetpolitik som fællesnævner.

Hvad der under opstarten har udgjort Bitbureauet, er et lille netværk på omkring 10-15 personer. Aktiviteten har kredset om et par kernegrupper, der arbejder med og samtaler om forskellige sager, fra anonymiseringsteknologi til læsninger om bl.a. p2p-kommunisme og det postdigitale. Folk har vidt forskellige baggrunde og er et væv af hackers (fra den hardcore slags til den overfladiske, grænsende til den lidt opportunistiske hipster-udgave, hvad vi kunne kalde hacksters), lommefilosoffer, IT-fagforeningsaktive, geek girls og -boys i almindelighed, utopiske teknikpessimister, kopieringsfetichister, medieøkologer, designere, pirater der er trætte af fastlåste diskussioner om fildeling, og så at nogle ved en masse om tekniske sager mens andre ikke ved så meget om ting der står i <kode>.

Det sidste er en vigtig pointe. For at en organisation som Bitbureauet skal kunne have relevans, må dét at kunne programmere og forstå kode ikke blive det eneste priviligerede udgangspunkt for internetpolitiske samtaler og handlinger. Internet er ikke blot et teknisk fænomen, “a series of tubes“, en masse serverhaller og kabler. Som vi bruger mere og mere tid på internet – eller måske mere præcist, som vi i stigende grad bliver internet, ved at hele tiden koble os på, digitalisere vores analoge adfærd, knytte bånd og kommunikationskanaler gennem internet, der siden vender tilbage i kødverden  – jo oftere og mere dette sker, desto tydeligere bliver det, at internet ikke blot nu, men altid har været de aktører der befolker det (mennesker som maskiner, fra drive-by-defacing-scripts til robotforfattere som Heinz Duthel). Vi er allesammen internet. Samtidig kræver det også, at vi lærer hinanden at beherske det (hvilket bl.a. indebærer at lære <kode>). Alternativet er, at vi under “brugervenlighedens” banner fastlåses i et klient-server-baseret internet, hvor alt er kontrolleret, hvor nogen får freemium og nogen får premium, hvor (den immaterielle) ejendomsret indfanger al den værdi internettets befolkning skaber, for at siden udøve sin distancerede kontrol og gøre det umuligt for ting at forblive fælles, hvor du altid skal spørge en priviligeret web 2.0-virksomhed om lov før du ændrer noget, hvor alt logges, hvor reklamerne hele tiden trænger sig på uden at du lægger mærke til det, hvor informationer pludselig bliver væk og brugere slettet, hvor vi konstant befinder os i enorme gatede communities som Facebook, låste internet i internet, hvor vi må finde flugtlinjer i stedet for at bestemme udviklingslinjer for internettets fremtid.

Allerede nu kan du følge Bitbureauets twitter og få besked når det går i gang, formodentlig i slutningen af den kommende uge. Vi får det internet vi vil have, ved at begynde at tale om det og bygge det. Derfor følger der også lidt netanarkitektur med fra start, til fri afbenyttelse.

One Reply to “Psssst… Kommer snart: Bitbureauet, ny internetpolitisk organisation”

Comments are closed.