Kooperativkøkken

Copy/paster en invitation der netop nu cirkulerer blandt venner på det samfundsvidenskabelige faktultet Center for Sundhed og Samfund (CSS) på Københavns Universitet. Kopierer først og fremmest teksten her ikke fordi det lader til at blive et problem at samle nok mennesker til at gå i gang, men fordi det er en model som andre i samme situation umiddelbart burde gå i gang med at etablere.

Det ligner en velfærdslomme.

Kære ven og medstuderende på CSS,

Lige nu har de fleste af os to muligheder for at spise frokost: Enten kedelige madpakker eller virksomheder, der sælger dig mad til den tredobbelte pris af hvad vi selv kunne lave den til.

Vi er overbevist om, at vi kan gøre det bedre, billigere og mere lækkert ved at SimplyCooperating. Det fungerer sådan her: Vi etablerer og driver et køkken i fællesskab – som et kooperativ. Det betyder, at alle os der spiser med også laver mad i køkkenet en gang om måneden. Madlavningen laves i faste køkkengrupper der hver består af fire personer. Vi lægger vægt på, at man gerne kender nogen i sin køkkengruppe, ellers skal man nok komme til det. Hvis vi bliver 40 fra start kan vi allerede nu få mad to gange om ugen til 100 kr. om måneden (= ned til ca. 12 kr pr. måltid). Som vi bliver flere og mere rutinerede kan vi gøre det oftere, til sidst hver dag.

Ved at etablere et køkken i fællesskab og på skift lave mad, kan vi få rigtig god frokost til meget billige penge.

Vi kommer til at bruge køkkenet i “Katedralen” (bygning 16), da det er det mest velfungerende. Københavns Fødevarefællesskab – et andet kooperativ – forsyner os med ugentlige poser friske lokalproducerede økologiske grøntsager.

Hvis du er nysgerrig eller allerede ved at du gerne vil deltage, så kom til opstartsmøde d. 26. april kl. 15 i Katedralen på CSS (bygning 16). Til mødet vil vi præsentere den fulde model, som skitseret foroven og lægge skema for maj måned. Der vil blive serveret en lettere madanretning fra KBHFF.

For at være med skal du tage 100 kr. med til indmeldelse (går til at køkkenet kan købe tørvarer og have en buffer) og 100 kr. med for maj måned.

Vi ses!
Initiativtagerne

Links i teksten har jeg sat ind efterfølgende.

Værd at bemærke det lille skift: Katedralen har nu og da været og bliver brugt til at lave så kaldte folkekøkkener – som i øvrigt mange andre steder (særligt) i København gør det på regelmæssig basis. For invitation foroven er der dog ikke tale om et folkekøkken i almindelig forstand, hvor de fleste spisende sjældent laver mad, men snarere et kooperativkøkken, hvor alle der spiser, samtidigt laver mad en gang om måneden. Der kan være flere grunde til dette: For at bygge mere stabilitet i sammensætning af de, der laver mad. Det modarbejder også den usynliggørelse af meget husligt eller “reproducerende” arbejde, traditionelt kvindeligt, ved at alle på et tidspunkt tager del i det. Ligeså vel sikrer det en stabilitet i at dække omkostningerne, da finansieringen bygger på månedlige beløb fremfor donationer.

Det betyder ikke, at der er tale om hvilken som helst virksomhed, der blot fungerer på det “frie” marked (jeg tillader mig at putte fri i citationstegn, med henvisning til tidligere linkede artikel). Der er tale om en et løbende sammenskudsgilde, en fælles madordning, ligesom venner kan lave madpakker for hinanden, for at ikke stå derhjemme og smøre. At udnytte venskabelige stordriftsfordele, kunne man sige.

Liberalt forstået, er der således tale om en privat sammenslutning, på samme måde som en privatfest er privat. På samme måde, som mit og dit privatliv ligger og flyder på Facebook. På samme måde som at jeg har en privatsfære når jeg bliver en del af myldret på gaden.

Det bliver der nok anledning at vende tilbage til. Men nu kalder madgryderne.

For at lige gentage, til dem det måtte vedkomme: Opstartsmødet er d. 26. april kl. 15 i Katedralen (bygning 16) på CSS. Der vil være lidt fingermad til anledningen.