Den neoliberale planøkonomi

Har en ny kommentar i Information i dag om bureaukrati, særligt evalueringsbureaukrati.

Den fortsætter hvor forrige kommentarer slap, nemlig arbejdssamfundets irrationaliter, overproduktion, tomme arbejde og affald. Specifikt handler denne om hvordan de mange evalueringer, hvor arbejde og uddannelse skal dokumenteres og tælles, på paradoksalt hvis leder til deres udtømning.

Mere generelt: Hvad sker der, når evalueringer træder i forgrunden? Uundgåeligt leder dette til en kortslutning, hvor arbejdet orienterer sig efter produktionen af repræsentationer af arbejde snarere end arbejdets officielle formål. Det lærer én i første omgang at prioritere arbejde, der er dokumenterbart, måleligt og synligt, frem for at prioritere arbejdets indhold.

Karaktererne er et prima eksempel, fordi de får såvel studerende, elever og undervisere til at orientere sig væk fra læring af viden til at lære at bestå eksamen eller få en god karakter (noget en tidligere klumme i Information omhandlede).

Klummen påpeger det åbenlyse, at selvom samtidens neoliberale politik har præsenteret sig selv som anti-bureaukratisk, så har bureaukratiet på paradoksalt vis øget. Men det har også ændret sig og viser sig nu i termer af evalueringer, akkrediteringer og ‘postmoderne femårsplaner’ (Center for Vild Analyse havde en gang en fremragende analyse af dette, men deres blog er nede og Internet Archive har ikke arkiveret den). Desuden låner klummen bl.a. argumenter fra Mark Fishers varmt anbefalelsesværdige (korte) bog Capitalist Realism – en af de mest kortfattede og lysende bøger jeg har læst det seneste år – specielt kapitlet med den sigende titel “All that is solid melts into PR”, der omhandler repræsentationernes (PR, dokumentation, presse, statistik, evalueringernes) erstatning af arbejdet. Fisher kalder den neoliberale planøkonomi for ‘markedsstalinisme’.

Bemærk i øvrigt den fine fine tastefejl som webredaktøren har gjort sig og som har sluppet igennem korrekturlæsningen (hvis de har nogen på web-delen? Papirudgaven havde ikke samme fejl). Har aldrig hørt udtrykket før, men får straks idéer til hvad neonliberal kunne indebære, haha!

Anyway, læs hele den omtalte klumme fra i dag her.