Debattens X-factor

De realliberale politikere og deres medier leder med lys og lygte efter ‘unge venstreorienterede’ skribenter. De har svært ved at finde nogen, der vil stille op i deres debatter og talkshows. Men måske er dette i sig selv et tegn på hvor de unge ‘venstreorienterede’ er på vej hen: Væk.


Foretager i øjeblikket et længerevarende besøg ind bag murene, som planlagt. I dag hørte jeg følgende samtale, som jeg tænkte jeg vill tage med ud igen.

E: Fuck, hvor er det tyndt! Punkt 1 gider jeg da ikke deltage i en røvsyg konsensusleg af en debat, som Politiken stiller op. Punkt 2 så er det da ekstremt underbetalt det job der – grunden til at de ‘borgerlige’ debatører, de nævner (som jeg godt nok kun kender ca. halvdelen af) kan deltage i debatten er, at de bliver betalt for det. Ad! Ad! Ad! Jeg tror snart ikke Politiken kan blive værre!

H: … men vil den ikke blive lidt bedre, hvis der blev skrevet bedre i den, selvom det er med dårlig løn?

E: Jo, men det er jo ikke det, der bliver lagt op til. De vil gerne have én, der kan udtale sig ‘venstreorienteret’ – ikke én, der kan sige noget spændende om noget konkret. Det er ikke én, de vil fastansætte – f.eks. i stedet for deres borgerlige debatredaktører eller som fast kommentator. De vil bare gerne lave et stunt – som altid er der ingen ambitioner i det Politiken laver. De skriver lige ud, at de gerne vil katapultere en eller anden ind i underholdningscirkusset af Deadline og TV2 News. Men måske kan de ikke finde en ‘yngre venstreorienteret’ debattør netop på grund af det cirkus – der i øvrigt vist nok heller ikke betaler for deltagelse.

Men måske pisser det mig også bare mest af, at Politikken regner sig selv for så vigtig en platform, at de bare kan skrive en konkurrence ud og så skriver folk praktisk talt gratis for dem. At de ikke beder om et særligt emne, men at de i stedet beder om en særlig politisk positionering. Så forestillingen om en balanceret offentlighed igen kan etableres. Der er for meget X-factor og for lidt egentligt intellektuelt over det.

H: Men Politiken er vel en vigtig platform? Vil det ikke være bedre, hvis du og F og A og andre fik bragt artikler i Politiken (også selvom det er til en skruebrækker løn), end hvis det er de nuværende borgerlige eller de realliberale SFU’ere der helt sikkert skriver ind for at få bragt noget plader om at vi har brug for en stærkere stat?

E: Jeg ved ikke helt, om de er en vigtig platform – vigtig for hvad? Måske har jeg også bare en sortsynsmorgen, hvor jeg ikke tror på offentlig debat. Men jo, hvis de ville ansætte F eller A  eller en anden i en ordentlig stilling, så ville det da være fint. Jeg har et lidt ambivalent forhold til det med offentlighed – jeg tror ikke rigtig på den, men alligevel kan jeg ikke lade vær med at have lyst til at sige noget ind i den. Måske er det et tegn på netop hvor fattige på offentligheder vi er.

Men måske har du ret. Det ville sikkert være bedre. Tror jeg vil cykle mig en tur om lidt og så ser jeg måske lidt lysere på idéen om offentlig debat.

D: Hej E og H. God pointe med x-factoren, men det har længe været oppe at der er mangel på nye stemmer fra fløjen, og en efterlysning på samme er ok efter min mening. Har egentlig ikke styr på hvorvidt Mchangama, Lilleør, Godtfredsen mm er fastansatte med deres skriverier men modvægten savnes, også på deres sædvanlige talerør. Der er jo masser af modvægt, men på mindre brede kanaler.

E: Jeg mener ikke nødvendigvis, at de er fastansatte af medierne – men f.eks. Mchangama er ansat af CEPOS netop til at debattere. Min pointe er – lidt arbejderistisk, jeg ved det godt – at de ikke skal gå med post fem dage om ugen eller bruge tid på forskellige aktivistiske projekter og den slags, fordi de har én opgave i verden og det er at debattere. Dér er de fleste ‘yngre venstreorienterede’ debatører, jeg kender, væsentlig dårligere stillede. Og hvis der er masser af modvægt allerede på de mindre brede kanaler, hvorfor spørger Politiken så ikke bare dem, der allerede er der?

E: Okay – efter at have cyklet til Bellevue og tilbage: Jeg synes stadig Politiken er klamme, men kan måske godt se, at der kan være en pointe i at deltage. Man kan godt indimellem få noget godt ud af et elendigt format. Jeg kom i tanke om min store helt, den gode dr. West, og hvordan han i et talkshow faktisk er helt genial. Men de skulle stadig tage at betale folk ordentligt.

N: Hej allesammen. Jeg tror jeg er mest der hvor E er, før hun cyklede sig en tur. Det er ikke uden omkostninger at involvere sig i den type offentlighed som Politiken er heller, det er vi nødt til at huske. Følelsesmæssigt først og fremmest, men også at det hele producerer bestemte samtaler som producerer os som mennesker. På den måde frigøres energi ved at nægte at involvere sig i DEN offentlighed. De trykte borgerlige medier er ikke offentligheden i bestemt ental, men blot én type offentligheder. Synes det langt mere vigtige spørgsmål er: Hvordan kan vi skabe grobund for offentligheder der ikke administreres af fx Politiken? E, dine kommentarer her på Facebook er nogle af de bedste små bemærkninger til løbende politiske begivenheder jeg personligt får. Det her er også en offentlighed… Omend en lidt mere intim og lukket én af slagsen (det er også vigtigt for at udvikle samtaler). Men de er allesammen låst inde her på Facebook… Når jeg en gang forlader denne del af internet, så kan jeg ikke tage del i dem mere. I den forstand er vi ret fattige på offentligheder.

Finder det i øvrigt ekstremt interessant, at alle de realliberale politikere og journalister leder med lys og lygte efter ‘venstreorienterede’ skribenter. Måske er dette i sig selv et tegn på hvor de unge ‘venstreorienterede’ er på vej hen: Væk.

E: Haha, god observation N. Det er i hvert fald en god ting ved det hele – at Politiken må indse, at de ‘unge venstreorienterede’ ikke er ansat hos eller skriver til dem nu.

3 Replies to “Debattens X-factor”

  1. Og nu sidder jeg så bare og prøver at regne ud hvem de forskellige bogstaver er. Det er ligeså distraherende som klassisk russisk litteratur (S-gade, Baronesse N etc.)

    Gode pointer ellers! Jeg har intet intelligent at tilføje, blot at “Politiken ere dummø, unge venstre-radikale styre”.

  2. Hej Hertuginde-J! Det gør ikke noget, det er ikke så vigtigt hvem der siger hvad her.

Comments are closed.