Teknologi der kan slukke for dit kamera

Tidligt i juni tegnede Apple et patent.

Teknologien vil gøre det muligt, at slukke for et kamera, eller slette enkelte billeder, hvis kameraets interne billedprocessering opfanger et specifikt infrarødt (IR) signal. De fleste nyheder har lavet den åbenlyse parallel til iPhone, eller mere specifikt: kombinationen iPhone + koncerter. Ved at placere de infrarøde sensorer rundt omkring på koncertområdet, kan de mærke om du befinder dig til koncerten og holder din mobil op for at forsøge at filme. Hvis du gør det, sender sensorerne et signal til din iPhone der automatisk slukker for kamerafunktionen.

De infrarøde sensorer er altså, både teknisk og funktionelt, at sammenligne med fjernkontroller, som vi kender dem fra TV, bare i enorm størrelse.

Koncertarrangører og medievirksomheder der har enerettigheder til koncerter skal på denne måde kunne kontrollere og gøre det umuligt for andre personer at lække materiale, fx til Youtube.

Det er nok usansynligt, at Apple selv vil indføre det, da det vil være en væsentlig forringelse af deres iPhone. I stedet vil de blot vente til teknologien eventuelt bliver obligatorisk gennem lovgivning, og så tjene pengene fra patentet. I en sådan situation bør vi forvente, at andre platforme som Android også tvinges implementere teknologien.

Der er noget grinagtig ved denne type totalitære teknologier. På den ene side, vil mange – jeg selv inklusive – faktisk sætte pris på at koncerter ikke domineres af små håndholdte LCD-skærme (en af mine venner udbrød spontant, omend en smule sarkastisk: “ENDELIG!”, da han hørte nyheden om patentet). På den anden side, er dette næppe den eneste måde at regulere brug af kameraer til koncerter. De fleste synes også det er irriterende med folk der taler i telefon i biografen. Men her behøves ikke nogen central autoritet, for at slukke for folks mobiltelefoner: Folk opretter en kultur for at tysse på hinanden, når det sker, og i en vis udstrækning bliver det støttet af infomercials inden filmen.

Samtidig er der helt åbenlyst andre måder at tage teknologien i brug for at kontrollere video- og billedtagning. For at bare tage de første par anvendelsesområder:

  • Kommercielle sightseeing-steder, der vil tage afgifter for fotografering.
  • Hvilket som helst sted der helt forbyder fotografering (ved paskontrollen i lufthavnen osv).
  • I USA er det fx forbudt at filme og fotografere visse af myndighedernes bygninger ifølge Homeland Security-love og PATRIOT ACT.
  • Politibiler udstyret med IR-sensorer til demonstrationer eller andre situationer, hvor politivold er sandsynlig. Det er allerede en standardreaktion for politiet, at forsøge at fjerne folk der dokumenterer deres overgreb, og en sådan teknologi vil blot gøre det lettere for dem. Under den begrundelsen at det ‘forstyrrer deres arbejde’ eller lignende.

Det er klart, at hvis denne teknologi bliver implementeret vil der kort efter cirkulere et hack for at omgå det. Og til koncerter, bliver det, hvad skal vi sige, ret tydeligt.